• Lymfedrainage
  • Oedeem- en fibrosegrepen
  • Zwachtelen
  • Lymftaping / Elastische kous

Lymf- en oedeemtherapie

De lymf- en oedeemtherapeut werkt met mensen die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Dit merkt u door spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en een toename van de omvang van het betreffende lichaamsdeel. De klachten die hierbij ontstaan kunnen variëren van ‘het zwaarder aanvoelen’ van het lichaamsdeel, beperkingen in uw dagelijkse bezigheden tot bewegingsbeperking in het betreffende gebied.
Oedeem kan voorkomen als u te maken heeft met (borst)kanker, een borstoperatie heeft ondergaan of als u littekens of lymfoedeem heeft als gevolg van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

De oedeemtherapeut stimuleert de afvoer van vocht met oefentherapie. Tijdens de therapie krijgt u oefeningen waarbij uw spieren worden aangespannen om het vocht af te voeren via de lymfe- en bloedbanen in uw lichaam. Verder wordt gebruikt gemaakt van manuele lymfdrainage. Dit is een speciale massagetechniek om vocht te verplaatsen naar delen van uw lichaam, waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.
Ook kan de oedeemtherapeut u ondersteunen met bandages, tape en therapeutische kousen om vochtophoping te voorkomen. Verder krijgt u voorlichting en adviezen over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp.

Als u consequent de oefeningen doet en de adviezen opvolgt, merkt u vanzelf de positieve gevolgen van deze behandeling.

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Voor behandeling heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of uw specialist.

De vergoeding van deze therapie valt onder uw aanvullende verzekering en hangt dus af van uw polis. Wij adviseren u uw polis hierop na te lezen. Sommige aandoeningen waarvoor oedeemtherapie wordt gegeven zijn chronisch en worden vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering.